Post | juni 2021 | Vrijwilligersverhalen | 2 min lezen

OP BEZOEK BIJ RIET VOS

OP DEZE TROPISCHE VRIJDAG VINDEN EEN AANTAL OUDEREN VERKOELING BIJ “HET KRUISPUNT”. “HET KRUISPUNT” IS EEN DAGBESTEDING WAAR EEN GROEP VAN CIRCA 12 OUDEREN ELKAAR EENS IN DE TWEE WEKEN TREFFEN IN HET GEBOUW “DE KARSENMOAT”. DRIE VRIJWILLIGSTERS HEBBEN HET HEFT IN HANDEN EN ÉÉN VAN HEN IS RIET VOS.


De mensen worden ontvangen met koffie en iets lekkers, er wordt gekletst, er wordt gymnastiek gegeven, een spel gedaan, de warme maaltijd wordt genuttigd, een dutje is mogelijk, thee gedronken en dan is zo’n dag weer zo voorbij. De warme maaltijd wordt door de vrijwilligsters bereid en ook de inkopen hiervoor doen zij zelf. In haar werkzame leven is Riet gymlerares geweest, en daar wordt bij “Het Kruispunt” dankbaar gebruikt van gemaakt. Gym vanaf de stoel, of een inspanningsspel aan tafel, met de ervaring van Riet genieten de deelnemers van deze bewegingsleer. Dit vrijwilligerswerk is zo dankbaar, aldus Riet. De blije gezichten van de mensen maken mij ook blij, vertelt ze. “Het maakt dat ik met voldoening naar huis ga”. 2018 is voor Riet een jaar met een zwart randje. Zelf nog herstellend van een herseninfarct, overleed haar echtgenoot vrij plotseling. “Nu ondervind je het aan den lijve hoe het is om in een leeg huis thuis te komen”. Maar, vertelt ze, dan denk ik maar weer hoe we 53 geweldige jaren hebben gehad.


Riet heeft een positieve instelling, bij de pakken neerzitten, komt in haar woordenboek niet voor. Haar motto “pluk de dag”, je moet iets van het leven maken. “Het leven is mij te dierbaar om het zo voorbij te laten gaan”. En je moet reëel zijn vindt ze. Haar huis staat te koop want de tuin wordt te groot. Samen met haar echtgenoot waren er plannen om eens uit te zien naar iets anders maar nu is het in een stroomversnelling gekomen. “Ja”, zegt ze, “je moet nuchter blijven en feiten onder ogen willen zien”. Kinderen, buren en vrienden, ze kan op iedereen een beroep doen, maar je wilt toch graag de touwtjes zelf in handen houden, aldus Riet. En dan moet je keuzes maken. Naast haar vrijwilligerswerk bij “Het Kruispunt” is Riet ook actief bij de handwerkclub van Aveleijn. Hier begeleidt ze om de week op zaterdag een groep cliënten bij het handwerken. “Ik kan zo genieten van mijn werk”, zegt ze. Zowel de mensen waar je het voor doet, als de mensen om je heen waar je mee samenwerkt, het is zo waardevol.

Deel blogpost